Sufi Science

Indian dancers and sufi music in urban spaces
July 26th-August 12th, Copenhagen area
 Sufi 4-IMG_0903

come with us, we dream of sailing on the big ship, we dance on asphalt and green grass.

Meet modern dancers and sufi musicians from India, join dance installations, concerts and performance experiments.
Sufi Science is in collaboration with an international crew of artists and scientists, on land and on water

Events :

26 july Skt Jakobs Kirke kl. 16 (concert)
28 july Internationale Højskole kl. 20 (Helsingør)
29 july Streets of Copenhagen, nomadic dancers on bicycles
30 july Tinkuy kl. 17+21
31 july Teaterøen, Blue Full Moon kl. 21
1 aug Skolehaverne NV kl 17+21
3 aug Kgs Have kl. 18+19
5 aug Hawila Ship kl. 19.30+20.30  Link to FB event
6 aug Hawila Ship kl. 19.30+20.30
8 aug Søndermarken kl. 16.30+17.30
9 aug Søndermarken kl. 16.30+17.30 Link to FB event
11 aug Dansehallerne kl. 19 (studio 5) Link to FB event

events are free of charge, donations accepted

find us, links and addresses : Skt Jakobs Kirke, Østerbro. Internationale Højskole, Helsingør. Tinkuy, Skyttegade 3, Kbh N.  Teaterøen, see FB event. Location in Kongens HaveHawila, the ship. Location in SøndermarkenDansehallerne, Carlsberg, Pasteursvej 20, 2nd floor.

Follow the SUFI SCIENCE DIARIES, photo from Karina Tengberg and videos from Anton Corbal, on FaceBook

Sufi Science is supported by C.K.U.
Public presentations are supported by Statens Kunstfond untitled
and Københavns Kommune Scenekunst.
Søndermarken performances by Frederiksberg Kommune, in extension of
project “Liv og Lys”

Indiske dansere og sufi-musik i byens rum
26. juli-12 august 2015, København, Frederiksberg, Helsingør
forestillinger i dans, musik og billeder
gratis adgang

Moderne dansere fra Indien invitere publikum til at tage en tur med ind i dansens og sufi-musikkens mystiske verden, i byens parker, ved havet, og ombord på 2-masteren Hawila.
SUFI SCIENCE er en række site specifik forestillinger, installationsrum og billedfortællinger, med tematisk udgangspunkt i årtusinder gamle sufi-traditioner.
I en poetisk transformation af offentlige rum mødes dansere i spiralmønstre og indiske raga’er, nomader, og sejlende videnskabsfolk.sufi dancer-images
Publikum inviteres til at meditere et øjeblik, måske danse med, eller lade sig inspirere af smukke ord fra den persiske sufi poet Rumi, der skrev i 1300-tallet.

SUFI SCIENCE er en mobil performance, hvor de indiske kunstnere og deres instrumenter på cykler bevæger sig rundt i byen, og møder publikum
i øjenhøjde

Det er den indiske koreograf Abhilash Ningappa fra Bangalore der i samarbejde med den danske koreograf Pipaluk der inviterer dansere og musikere fra Indien til København.
Forestillingens omdrejningspunkt er de indiske dansere og musikeres egne historier, et samtidigt perspektiv på ny indisk dans og musik, med inspiration hentet i Indiens traditionelle kulturer. De øvrige medvirkende er dansere Deepak Kurki Shivaswamy, Nikita Maheshwary, Divya Chandran, og musikere Anwar Ahmed Khan og Naushad Hussein Khan.

Et underliggende tema for SUFI SCIENCE er begrebet “sufisme”, en betegnelse for læren om kærlighed og medmenneskelighed. Sufisme udspringer fra islamisk mystik, og er især kendt for den dansende meditation. Indien er et epicenter for moderne sufi-kultur.

SUFI SCIENCE skabes i dialog med herboende dansere, musikere og videnskabsfolk, og vil inspirere og udvikle nye internationale samarbejder med udgangspunkt i kroppenes sprog.
Billedfortællinger fra rejsen gennem byen fortælles af fotograf Karina Tengberg og videograf Anton Corbal på blog og sociale medier.

SUFI SCIENCE er støttet af C.K.U.
Offentlige forestillinger realiseret med støtte fra Statens Kunstfond, Københavns Kommune, og Søndermarken forestillinger Frederiksberg Kommune, i forlængelse af projekt “Liv og Lys”.

Ouagadougou i Boblehallen

OUAGADOUGOU DANSER

see performance photos on Facebook 

Pinsen d. 8/6-9/6   BOBLEHALLEN, CARLSBERG kl 15 + 17
gratis adgang
En energiudladning i bevægelse og live musik, moderne dansere og musikere fra Vestfrika møder dansere, free style cyklister, parkourløbere og musik fra København, street art danseforestilling i Pinsen.

Kom til danseforestilling i den rå Boblehal på de gamle Carlsberg på Vesterbro, og mød de hjertevarme kunstnere fra Ouagaduogou i Burkina Faso, danserne Robby, Mariam, Esther, Lasso og Bachir, Adama og Lacina, musikerne Issouf og Boureima, der spiller afrikansk slagtøj, belafon, djembe, fløjte, og sangerinden Nadegé.

Vores vestafrikanske venner er i selskab med flyvende bmx cyklister, danske dansere, musikere og street artists, når der danses på skateramper og en indendørs fodboldbane i en boblehal dækket af grafitti, og til afrikansk live musik. Det er den danske koreograf Pipaluk der iscenesætter i samarbejde med kunstnerne.

indtil 14.6  FOTO UDSTILLING i Dansehallerne lounge
fotograf Karina Tengberg viser dansebilleder fra OUAGADOUGOU.
åbent hverdage kl 9-20, lør 10-16. Pasteursvej 14, Carlsberg, Kbh V

Danseforestillingen “Ouagadougou Danser” lander i København, med unge vestafrikanske kunstnere på deres første rejse til Danmark. De hjertevarme og stærke dansere kommer fra et af verdens materielt fattigste lande, Burkina Faso, hvor hovedstaden Ouagadougou blæser rødt støv i øjnene på de mange cyklister og scootere. Burkina Faso har haft fred i mere end 25 år, og er hjem for internationalt anerkendte danseakademier og dansekompagnier.

Fotoudstillingen “Ouagadougou Danser”, af fotograf Karina Tengberg, kan opleves i Dansehallerne Lounge på Carlsberg indtil d. 10.6., med portrætter af danserne i storbyen Ouagadougou og den fjerntliggende royale landsby Tiebele.

Medvirkende i Boblehallen er Mariam Traore, Lacina Coulibaly, Bachir Tassembedo, K Jean Robert Azizi, Esther Tarbangdo, Adama Barfiego, Issouf Diarra, Boureima Diarra, Nadége Quedraogo, Cyril Moaga Oed, Dorte Bjerre Jensen, Ulle Bjørn Bengtson, Julie Schmidt Andreasen, Sophia Mage, Juli Gabor, Birgitte Lundtoft, Viggo Bro, Patrick Dahlerup, Frederik Pors Jacobsen, Mikkel Stahl Nannberg, Pipaluk Supernova m.fl.

Adresse  : Boblehallen, Pasteursvej 10, Carlsberg, 1799 Kbh V

Pressebilleder til download, link  www.liveartinstallations.com/art/?p=3004 

Kontakt
pressekontakt : Dorte Bjerre Dotbjerre@hotmail.com tel 28 92 30 66
arrangør : Pipaluk info@copenhagendreamhouse.com tel 40 82 30 33

“Ouagadougou Danser” er produceret af Copenhagen Dream House, i samarbejde med Compagnie Les Voix du Sable et des Glace, med støtte fra CKU, Kunststyrelsen, Koda Dramatik, Fredriksberg og Københavns kommune.

foto : Karina Tengberg

Aftryk

Kærlighedsguider på cykel i København 9-13 august

…en mobil ashram med dansende præstinder og cykelvogne med strygere og el-guitar. En helt almindelig eftermiddag i byen, hvor dit liv forandres, og Divine Love Electric får kærligheden til at strømme frit mellem tilfældige forbipasserende. De cyklende kærlighedsgudinder tilbyder øjeblikkelig indvielse i en bevægelse hvis formål det er at åbne for inspiration og kærlighed i vores liv her på jorden.

Kunstnerne udfører et eksperiment i form af at skabe en ny religion, og publikum inviteres til at være med.
AFTRYK leger med ideen om at skabe åndelige rum midt i trafikken og byens pulserende liv.

(link til pressefoto og pressemeddelelse)

Velkommen til AFTRYK,  dansere og musikere skaber liv på Christianshavn og Islands Brygge

… mobile danseforestillinger med kontrabas, distortionguitar og pigesang forundrer og forandrer gadebilledet omkring Langebro og Havnebadet på Islands Brygge, Langgaden og Dyssebroen på Christiania, og Christianshavns Torv og Christianshavns Kanal.

Det er det dansk/internationale kunstprojekt AFTRYK, der i de tæt befolkede eftermiddag og aftentimer skaber improviserede forestillinger i byens rum, med mobile dansere og instrumenter i cykelvogne.

I mødet med omgivelserne og menneskerne på gaden, skabe kunstnerne spontane værker udfra temaet ‘aftryk’. Aftryk er de billeder og bevægelser der konstant påvirker vores opfattelse af virkeligheden, fra de flygtige aftryk af forbipasserende kroppe, til de mere permanente, byens infrastruktur og bevægelse.


“Aftryk” m. Divine Electric kærlighedskult på Christianshavn, foto Karina Tengberg

musik fra Aftryk
Step on It (Andreas Bennetzen)
Slow Motion (Hana & Allison)

Projektet er et samarbejde mellem koreograf Pipaluk Supernova, Andreas Bennetzen, og en gruppe internationale dansere og musikere.

Kunstnere :
Dans, koreografi og sang : Allison Lorenzen, Hana Lee Erdman, Caroline Alexander, Marissa Clemati, Deva Schubert
Luftdans og akrobatik  : Ashley Vita Verde,  Johannes Riesinger
Kontrabas og loops : Andreas Bennetzen
Koreografi og distortion guitar : Pipaluk Supernova

AFTRYK er støttet af  KODA     KODA Dramatik  
Københavns Scenekunstudvalg 

Tid og sted :

de mobile forestillinger AFTRYK kan opleves over 5 dage i offentlige rum i København, fredag d. 9. august til tirsdag d. 13. august

Gratis adgang.

Fredag 9. august
kl. 17 og kl. 19
Omkring Christianhavns Torv og Christianshavns Kanal v. Skt Annæ gade

Lørdag 10. august
kl. 17 og kl. 19
På Islands Brygge, under Langebro og nær kulturhuset v. kajen

Søndag 11. august
På Christiania
kl. 13 Pusher Str., ca. kl 15 Dyssebroen v. søen

Mandag 12. august
kl. 17 og kl. 19
Christianhavns Torv og Christianshavns Kanal v. Skt Annæ gade

Tirsdag 13. august
kl. 17 og kl. 19
På Christiania, Langgaden (nær Indkøberen) og Dyssebroen v. søen

Stemninger fra Aftryk og bag scenen, foto Karina Tengberg

Imprint

Copenhagen 9-13th August 2013

Site specific dance and music events in Copenhagen

Flying love priestesses, fierce animal dancers, public initiations and chanting, the public art project Imprint plays with the idea of creating a new religion, suggesting spiritual ambiances in the middle of traffic and rough urban spaces.

Nomadic dancers and musicians travels on bicycles on Christianshavn, Islands Brygge and Christiania, presenting a both humorous and energetic performance concert, inviting the public to interact, and join the cult.

Imprint is a site specific dance and music project presented by international dancers and musicians in collaboration w. Danish choreographer Pipaluk Supernova and double bass player Andreas Bennetzen.

Imprint is working with a transformation of the existing imprints of movement and emotion in the urban fabric.


Imprint at Christianshavn, photo Karina Tengberg

 

Copenhagen 9-13th August 2013
– check in for latest updates on the nomadic cults whereabouts here and Facebook

PROGRAM

Friday 9th august around 5 and 7 pm
Area Christianhavns Torv og Christianshavns Kanal v. Skt Annæ Gade

Saturday 10th august around 5 and 7 pm
Islands Brygge, under Langebro bridge and near Harbor Bath

Sunday 11th august , Christiania
around 1 pm Pusherstreet, 3pm by the bridge across lake and 5 pm
Langgaden (near Indkøberen)

Monday 12th august around 5 and 7 pm

Area Christianhavns Torv og Christianshavns Kanal v. Skt Annæ Gade

Tuesday 13th august around 5 and 7 pm
Christiania, Langgaden (near Indkøberen) and by the bridge across lake

Artists :

Dance, choreography and song : Allison Lorenzen, Hana Lee Erdman, Caroline Alexander, Marissa Clemati, Deva Schubert
Aerial dance and acrobatics  : Ashley Vita Verde,  Johannes Riesinger
Strings and loops : Andreas Bennetzen
Choreography and distortion guitar : Pipaluk Supernova

IMPRINT  is supported by KODA     KODA Dramatik  
Copenhagen City (Scenekunst)  


Imprint moods, incl. back stage, photo Karina Tengberg

Ocean Solstice


photo: Karina Tengberg

Meet the ORB’s, a water light installation in Islands Brygge Havnebad,

for the courageous, there is hot open saunas and the possibility of an icy cold swim… with an Orb…

Accompagning the viking swimmers and the pulsing sun-Orbs, there will be a live concert with Andreas Bennetzen on double bass and electronic loops.

Hot drinks, beautiful winter ocean, put on your warm boots and fury hats, and join us of for a celebration of light, the return of the sun, on the longest night of the year.

Islands Brygge Havnebad

Friday 21st of December kl. 19-21

link  : http://kulturogfritid.kk.dk/havnebadet-islands-brygge


View Larger Map

live video E.L.S.

Electric Love Storm, live feed from Byens Lys, Christiania 19th August, courtesy of TV Marineret.

Meet Anwar Naushad Khan and Naushad Hussien Khan from Rajistan, India, live videos’ includes traditional sufi songs, a ‘post sufi fusion’ composers lab, and interviews with the artists. This evening also featuring Danish musicians Pipaluk Supernova, Bo Boye and Andreas Bennetzen.

Electric Love Storm, international composers lab 8-23. aug. 2011, read more…

Inner Rockstar

LAB 2011
382082722_5277fe32c5_o(2)

FIND YOUR INNER ROCKSTAR

Last lab was 4-8 JULY 2011 at Ponderosa Tanzland, near Berlin

intensive laboratory for artists working in the fields of dance, music, performance art and installations.
“do you have conscious or perhaps unconscious fantasies of playing mad electric guitar and screaming “f..k” into a microphone?”

Inner Rockstar is a workshop and performance experiment guided by Pipaluk Supernova and Andreas Bennetzen.

THE WORKSHOP
Pipaluk is teaching improvisation tools and techniques including vocal training and hands on electric instruments and microphones. Dance work and choreographic tools based on release, contact and improvisation techniques are equally integrated.

Pipaluk is exploring an open yet highly intense framework for creating multidimensional performance spaces where both audience and performers are constantly challenged to move into unknown territory.
Andreas, playing double bass and electronics, is an accomplished classical soloist who is fearless in his approach to developing and sustaining musical improvisation and role play.

THE PERFORMANCE EXPERIMENT
Based on our findings in the ”Inner Rockstar” workshop , choreographer Pipaluk Supernova propose a performance installation that involves the audience in very direct and most amusing way.

Earlier performance installations took place in Schwelle 7 and Ponderosa Tanzland in the Berlin area. “Inner Rockstar 100.998 seconds” in 08 invited the audience to join a 28 hour long experiment in Schwelle 7 (read more below), other installations in 2010 was “Bedroom Rockstar”, a 12 hour experiment, and in Ponderosa “Temple Rockstar”, an 8 hour experiment.

Inner Rockstar 100.998 seconds

This highly unusual performance concept invites everyone to live out their secret or less secret fantasies of becoming a wild one, a star, a queen, a mad guitarist, a punk singer, a boy band hero or anything else you can dream up. It only takes a few minutes to become an acclaimed rockstar in our world.

The project is a ongoing research study, diving into any possible cliche within the iconology of “stardom”, the archetypical images of men and woman engulfed in glory and divinity and serving as inspiration for identity search and day dreams
Inner Rockstar invite everone to unleash the beast within, on stage! – to play mad electric guitar and scream your heart out into a microphone. You are not expected to be able to sing or play any instrument, actually its better if you don’t!

Playing with the elements of surprise and challenge, the INNER ROCKSTAR provokes soul searching moments when astonished audience members get to direct an entire set of show dancers and band members, to decide upon preferred costumes and genré, and to be the lead singer! It doesn’t take long before it’s hard to tell who are the performers, the spectators, the musicians and the fans, and the different roles keeps transforming and interacting.

The game of INNER ROCKSTAR is incredibly entertaining, an open space inhabited by strung out characters constantly changing costumes and attempting to live out every possible cliche in rock’n roll history. The space is equipped with various electric instruments and “stages” as well as an open costume department, a cool bar and “hotel rooms”, symbolically marked and numbered. Here the stars write songs, host wild backstage parties or…
A number of rules and hidden scores make the improvised performance expand into an open space where visitors may interact and move in and out as they please while the professional performers continue to guide a progression of simultaneous improvisations and games.

Amazingly the crash bang concept of INNER ROCKSTAR produces a large number of very original “bands” and great musical outputs and choreographies. The fleeting nature of multiple flux improvisations is generating a great rush of freedom for everyone present. We laugh and take on the most impossible challenge with hardly no preparation at all, an uplifting experience that change peoples idea of what they can and can not do.

INNER ROCKSTAR generates a lot poetry and a lot of noise, being part of a NOW where practically every transformation is possible.

some photos from Inner Rockstar in Schwelle 7,

photo above : performer Frank Willens, photo Mathias Vejerslev

Electric Love Storm

A series of ‘composers labs’ and concerts are happening over the summer 2011 in Copenhagen.
Electronic wizards, classical strings, Indian sufi musicians and rock’n roll heros coming together, public concert program 8 – 23rd August 2011.

Electric Love Storm will be centered around ‘Byens Lys’ in Christiania with indoor and outdoor events.
daily PROGRAM
see live VIDEO
in Danish :
D. 8.-23. aug mødes musikere fra hele verden til komponist-laboratoirer og koncerter i BYENS LYS på Christiania – alle arrangementer er åbne for publikum, følg med i programmet fra dag til dag.

link til PRESSEMEDDELSELSE

photo: Mathias Vejerslev  ‘Lago in concert’

Andy Benz

Listen to the music of Andy Benz, new solo album released June 25th 09

Lyt til musikken fra Andreas Bennetzens nye solo plade, Flowing in Circles

Andy Benz: Flowing in Circles

Step on it & Half Jazz

Half Machine Music

Music

Listen to and download Half Machine live mp3’s

167112622_d35b10f3b3_o

Recorded live in Byens Lys, Christiania, July 2005

    Credits:
    Åsmund & Flexfitte Extended Big band, noise orchestra, Lago, vocal+beats, Andreas Bennetzen, double bas, Pipaluk Supernova, vocal+guitar, Lars, noise, Inge, trompet, Jhaemi, vocal, Trine, bas+more, Toby, bas, Helianne Blais, violin, Schack Lindemann, sound.